ملاحظات فني و اقتصادي در احداث سالنهاي نوين مرغداري
در چند دهه اخير پيشرفتهاي قابل ملاحظهاي در عملكرد طيور، بهويژه جوجههاي گوشتي صورت گرفته است كه اين امر ناشي از بهبود عوامل مديريتي، تغذيهاي، ژنتيكي، بهداشتي و بهكارگيري فنآوري در صنعت طيور ميباشد. جهت دستيابي به حداكثر توان ژنتيكي سويههاي امروزي بايد با نگاهي تازه و متفاوت به صنعت طيور نگريست. زماني ميتوان به بيشترين عملكرد و بازده دست يافت كه بتوان تمام نيازهاي پرنده را به طور دقيق تامين نمود. يكي از موارد مهم تأثيرگذار بر توليد و بازده مجتمع هاي پرورش طيور، تأسيسات و تجهيزات ميباشد. افزايش روز افزون هزينه هاي نيروي انساني و انرژي، اهميت استفاده از تأسيسات و تجهيزات نوين را چندين برابر نموده است.
مهمترين تفاوت سرمايهگذاري صنعت طيور با ساير بخشهاي كشاورزي هزينه بالاي تأسيسات و تجهيزات آن ميباشد. طي ۵۰ سال گذشته دستيابي به اندازه مناسب سالنهاي مرغداري از لحاظ اقتصادي، مهمترين بحث توليدكنندگان و سازندگان سالنهاي طيور بوده است. بررسي تاريخ صنعت مرغداري نشان ميدهد، هميشه مرغداراني كه سالنهاي بزرگ داشتهاند جزء موفقترين افراد صنعت بودهاند. واقعيت اين است كه با افزايش ابعاد سالنها، هزينه توليد به ازاء هر متر مربع كاهش مييابد. امروزه اغلب سالنهاي مرغداري مدرن به طول ۱۵۰ متر و عرض بين ۱۲ تا ۱۸ متر ساخته ميشوند. اگر چه سالنهايي با ابعاد ۱۸۰ در ۲۱ متر نيز ساخته شده اند.
هرچند سالنهاي بزرگ موجب افزايش بازده و كاهش هزينه توليد ميشوند، با اين حال استفاده از آنها بستگي به عواملي همچون بهكارگيري تجهيزات پيشرفته جهت فراهم نمودن نيازهاي مرغ، ملاحظات كارشناسي و مهندسي هنگام ساخت سالنها، سيستم هاي گرمايشي و تهويه مورد استفاده و امكان مديريت اين سالنها دارد.
هزينه ساخت خود سالن تنها بخشي از كل هزينه است و ساير هزينههاي مربوطه نيز از اهميت زيادي برخوردارند. جهت مشخص شدن اين موضوع بهتر است مقايسه اي را بين دو مزرعه انجام دهيم. يكي از مزرعهها داراي ۶ سالن با مساحت هر سالن ۱۲۰۰ متر مربع و مزرعه ديگر داراي ۴ سالن است كه مساحت هر سالن ۱۸۰۰ متر مربع ميباشد. براي مزرعه نخست به ۶ سيستم كنترل و تجهيزات برق، آب و سوخت، ۶ سيستم دانخوري و آبخوري و ۶ سيلوي ذخيره دان، ۶ تابلو كنترل به همراه حس گرها، ۶ گروه هواكش جهت تهويه تونلي، ۶ دستگاه باز و بسته نمودن وروديهاي هوا و ۶ سيستم خنك كننده تبخيري نياز است. در صورتيكه براي مزرعه دوم، ۴ سري از موارد فوق مورد نياز ميباشد. نكته مهم اين است كه تعداد و ميزان دستگاهها و سيستم هايي كه ذكر شد در سالنهاي بزرگتر در مقايسه با سالنهاي كوچكتر تفاوت چنداني ندارد و اين يكي از دلايل احداث سالنهاي مدرن در ابعاد بزرگ ميباشد. اگر سالنها با فاصله و جدا از هم ساخته شوند هزينه جاده سازي براي آنها نيز قابل ملاحظه خواهد بود.
ملاحظات تهويه اي و گرمايشي:
يك مسئله مهم ديگر در زمينه احداث سالنهاي بزرگتر توجه به سيستم تهويه و گرمايشي سالنها ميباشد. اكثر سالنهايي كه در ايران به صورت تونلي ساخته ميشوند داراي طول كمتر از ۶۰ متر هستند تا در فصول سرد، داراي هواي يكنواختي باشند. با اين وجود در اين سالنها نيز هنوز دماي سالن يكنواخت نيست، ضمن اينكه در محل ورود هوا يعني ابتداي سالن معمولا هواي تميز و در قسمت خروجي، هواي آلوده با گاز بالا وجود دارد. در اين سيستم اختلاف دما در دو قسمت سالن ميتواند بيش از ۵ درجه سانتيگراد باشد در حالي كه در شرايط مطلوب اين مقدار بايد كمتر از۲ درجه باشد. در صورتيكه طول سالن بيشتر از مقدار مذكور باشد شرايط وخيمتر ميشود. البته همانطوركه ذكر شد اين مشكل اغلب در فصول سرد بوجود ميآيد. به عبارت ديگر سيستمهاي تونلي موجود در كشور فقط براي حداكثر تهويه (البته نه به طور كامل) مناسب ميباشند و جهت تامين حداقل تهويه (Minimum ventilation) بايستي سيستم ديگري را بكار گرفت. بدين منظور در سالنهاي بزرگ از دريچه هاي ورود هوا (inletsAir) بر روي ديوار طولي (شكل۱) و هواكشهاي حداقل روي سقف يا ديوار طولي استفاده ميشود.
شكل۱- نمونه دريچه ورود هوا
در هواي سرد، سيستم تهويه تونلي از كار افتاده و هواكش هاي حداقل، به همراه دريچههاي ورود هوا عمل تهويه را انجام ميدهند. دريچههاي ورود هوا بر اساس فشار استاتيك سالن كار ميكنند و نياز به فنآوري بالايي دارند (شكل ۶).
در اين سيستم با استفاده از وروديهاي هوا و با تنظيم فشار منفي سالن، سرعت و مسير جريان هوا درسالن قابل تنظيم است. به علت اينكه هواي ورودي با هواي گرم نزديك سقف تركيب ميشود هواي گرم نزديك سقف بر روي سر پرنده ها منتقل شده و در نتيجه در مصرف سوخت صرفه جويي ميگردد. همينطور با افزايش دماي هواي ورودي قابليت نگهداري رطوبت آن افزايش يافته و رطوبت نسبي هوا كاهش مييابد و بدين ترتيب موجب كاهش رطوبت بستر ميشود(شكل ۲).
شكل۲- طريقه مخلوط شدن هواي سرد با هواي گرم در تهويه حداقل
لازم به ياد آوري است كه دماي هواي نزديك سقف ممكن است بيش از ۵ درجه گرمتر از هواي نزديك كف سالن باشد(شكل۳).
شكل ۳- تفاوت دماي قسمتهاي مختلف سالن مرغداري
بدين ترتيب مشكل تهويه در فصول سرد در سالنهاي بزرگ حل شده و در عين حال در مصرف سوخت نيز صرفه جويي شده است.
ترديدي وجود ندارد كه سويههاي گوشتي امروزي در مقايسه با قبل، به تنش گرمايي حساستر شدهاند و اين امر به خاطر سرعت رشد بالاي آنهاست. به دليل مصرف خوراك و توده عضلاني و در نتيجه سوخت و ساز بيشتر، اين جوجه ها حرارت بيشتري توليد ميكنند. پايين بودن نسبت سطح به حجم بدن درجوجههاي گوشتي امروزي امكان دفع حرارت توليدي به محيط اطرف را با مشكل مواجه كرده است.
كاهش عملكرد و افزايش تلفات ناشي از تنش گرمايي در فصول گرم، بهويژه در شرايط آب و هوايي گرمسير كشور ما امري اجتنابناپذير است. كاهش وزن بدن به ميزان ۲۰۰ گرم و افزايش ضريب تبديل به ميزان ۲ تا ۳ درصد در فصول گرم نسبت به ساير فصول دور از انتظار نيست.
اگر چه راههاي مختلفي همچون تغيير روشهاي خوراكدهي، دستكاري جيره، استفاده از مواد افزودني به خوراك و آب آشاميدني و … جهت كاهش اثر تنش گرمايي وجود دارد با اين حال اكثر اين روشها با كاهش عملكرد همراه هستند.
يكي از راههاي موثر جهت كاهش تنش گرمايي استفاده از سيستم تهويه و خنك كننده مناسب ميباشد. سيستمهاي تهويه تونلي(شكل۴) امروزي قادر به كاهش دماي سالن به ميزان ۸ تا ۲۰ درجه سانتيگراد ميباشند.
شكل ۴- نمونه اي از تهويه تونلي
امروزه بيش از ۸۰ درصد سالنهاي جديد كه در كشورهاي پيشرفته ساخته ميشوند داراي تهويه تونلي هستند. تأثير سيستم تونلي بر عملكرد پرندگان به دليل كنترل بهتر شرايط محيطي (از قبيل نور و…)، ايجاد هواي يكنواخت در سرتاسر سالن و افزايش سرعت جريان هوا قابل توجيه است (جدول۱).
جدول۱- مقايسه اثر نوع سالن (سالنهاي با تهويه تونلي با سالنهاي سنتي) بر عملكرد جوجه هايگوشتي در تابستان ۱۹۹۷
نوع سالن |
وزن بدن(كيلوگرم) |
ضريب تبديل |
درصد تلفات |
تونلي |
۲۷/۳ |
۱۸/۲ |
۶/۷ |
سنتي |
۱۱/۳ |
۲۴/۲ |
۹/۸ |
سيستم خنك كننده تبخيري (پد يا مهپاش) بسته به رطوبت محيط و كار كرد صحيح ميتواند به ميزان ۳ تا ۱۰ درجه سانتيگراد دماي سالن را پايين بياورد و پرنده را خنك كند. به علاوه در صورتيكه تهويه تونلي به طور صحيحي طراحي شود ميتواند جريان هوايي با سرعت ۵/۲ تا ۳ متر در ثانيه ايجاد نمايد و اين جريان هوا ميتواند به ميزان ۵ تا ۱۰ درجه سانتيگراد پرنده را خنك نمايد، بدون اينكه دماي دماسنج پايين بيايد (دماي موثر يا Effective temperature) (نمودار۱) .
نمودار۱- اثر خنك كنندگي جريان هوا بر عملكرد جوجه هاي گوشتي در دماي يكسان ۵/۲۹ درجه سانتيگراد
براي تنظيم سرعت جريان هوا سه راه وجود دارد ۱- از طريق تعداد هواكش ۲- از طريق ميزان هواي ورودي ۳- سطح مقطع سالن.
جالب اينكه براي ايجاد جريان هواي بالا (m/s 5/2) تعداد هواكش مورد نياز براي يك سالن با طول ۶۰ متر در مقايسه با سالني به طول ۱۰۰ متر به يك اندازه است. (شكل۵).
شكل ۵- تاثير طول سالن بر سرعت جريان هوا
لذا در صورت كاهش طول سالن و براي داشتن سرعت جريان هواي يكسان (در مثال ذكر شده) به دو برابر هواكش و دو برابر پد سلولزي نياز است…. يعني هزينه مضاعف!
ملاحظات مهندسي در ساخت سالنها:
به طور معمول سالنهاي بزرگتر جهت احداث به طراحي، محاسبات و كارشناسي بيشتر نياز دارند. براي اين سالنها بايد شرايط جغرافيايي، آب و هوايي، جهت باد و … توجه بيشتري نمود. پرورش مرغ براي طراحي و ساخت اينگونه سالنها افراد طراح و ناظر بايد تخصص و صلاحيت مهندسي ساخت سالنها را داشته باشند و به تمام جزئيات ساختمان سازي احاطه داشته و به جزئيات مرتبط با سالنهاي مرغداري هم تسلط كافي داشته باشند. حال آن كه اغلب در گذشته اينگونه موارد رعايت نشده است. حتي اگر طرح و نقشه مناسبي براي سالن ارائه شود ولي نظارت كافي صورت نگيرد مشكل همچنان پابرجاست. پي ريزي ساختمان، ستونها، محاسبه فشار وارده به سقف، ضخامت ديوار سقف و كف، جهت قرار گرفتن سالنها، ابعاد سالن، ارتفاع ديوارها، شيب سقف، طريق اتصال ديوار به سقف، چگونگي ايجاد سقف كاذب، مواد مورد استفاده براي ساخت و عايق بندي و جلوگيري از تعريق يا ايجاد شبنم، برخي از موارد مهمي است كه در هنگام ساخت سالنها بايد مد نظر قرار گيرد.
نتيجهگيري:
۱) احداث سالنهاي مدرن و بزرگ مرغداري از لحاظ اقتصادي و فني قابل توجيه است.
۲) در حال حاضر كنترل تهويه سالنها يكي از معضلات در صنعت مرغداري كشور است كه نياز به ارائه سيستم صحيح تهويه ميباشد.
۳) به دليل بالا بودن هزينه نيروي انساني استفاده از فنآوري و اتوماسيون (Automation) در مرغداري مورد توجه بيشتري قرار گرفته است، استفاده از بخاريهاي خودكار، سيستم تهويه خودكار، استفاده از دانخوريها و آبخوريهاي خودكار بجاي استفاده از كله قندي و سيني دانخوري از روز اول پرورش جوجه معمول شده است.
۴) در مرغداري نوين استفاده از كارگر روز به روز كاهش يافته و در مقابل نقش تكنسين هاي آموزش ديده پررنگ ترخواهد شد (در يك سالن گوشتي امروزي به ازاء هر ۱۰۰۰ جوجه گوشتي به طور ميانگين تنها به ۴ تا ۶ دقيقه كار روزانه نياز است!).
۵) هزينه سوخت، معضل صنعت مرغداري در سالهاي آتي خواهد بود. بخش زيادي از سوخت مصرفي مرغداريها را مي توان از طريق عايق بندي مناسب سالنها و استفاده از سيستمهاي تهويه و گرمايشي نوين كاهش داد.
۶) در آينده نقش مديريت در تعيين سود يا زيان مرغداري به طور روز افزون پررنگ ترخواهد شد.
شكل ۶- نمونه يك سالن ۱۲×۱۲۰متر
منابع مورد استفاده:
۱٫ Cunningham, D. L., 1998. Broiler production systems in Georgia: غير مجاز مي باشدts and returns analysis. Department of Poultry Science, the University of Georgia Cooperative Extension Service Publication, Athens, Georgia.
-
Czarick M., B. Fairchild, 2006. Fresh bedding cools your chicks. Poultry housing tips.Vol:18.No.4. The University of Georgia, Cooperative extension service, College of agricultural and environmental science/Athens, Georgia 30602-4356.
-
Czarick, M., B.Lott, M.Lacy.2000. Is an air speed of 600 ft/min in a tunnel house harmful? Poultry housing tips.Vol:12.No.6. The University of Georgia, Cooperative extension service, College of agricultural and environmental science/Athens, Georgia 30602-4356.
-
Fairchild, B. D., 2005. Basic introduction to broiler housing environmental control. The University of Georgia, Cooperative extension service, College of agricultural and environmental science/Athens, Georgia 30602-4356.
-
Lacy, M. P., and M. Czarick, 1991. Ventilating poultry houses on cold days. Poultry Digest 50:68-69.
-
Lacy, M. P., and M. Czarick, 1992. Tunnel-ventilated broiler houses: Broiler performance and operating غير مجاز مي باشدts. Journal of Applied Poultry Research 1:104-109.
-
Lacy, P.M., 2002. New technology in broiler management. Copyright© ۲۰۰۲ American Soybean Association.
۸٫ Sipmpson J., Donald, J., 2004.Why go to wider poultry housing? Poultry engineering, economics and management newsletter. No: 27. Auburn University.
منبع itpnews.com